Raatliggers

In de bouw worden vaak Raatliggers toegepast. Deze constructie-elementen zijn populair vanwege het draagvermogen in verhouding tot het gewicht. Daarnaast zijn Raatliggers relatief voordelig en gemakkelijk te monteren. Ook installateurs en elektriciens werken graag met Raatliggers, aangezien de vele openingen in de liggers volop mogelijkheden bieden om leidingen, buizen, kabels en draden door te voeren. Zelf architecten ontwerpen met Raatliggers op zichtbare plekken vanwege de esthetische waarde.

Buislaser - Ten Ham

Hoe maken we
raatliggers?

Raatliggers worden gemaakt van standaard profielen met een I, H of U-vorm. Over de lengte worden deze balken doorgesneden volgens een getand patroon. Dat patroon kan hoekig zijn of afgerond tot cirkels. Vervolgens worden de twee delen met een lichte verschuiving weer aan elkaar gelast, waardoor de tanden precies op elkaar staan. Het resultaat is een profiel met een grotere hoogte en voorzien van zeshoekige of ronde gaten. Deze gaten noemen we raten, wat meteen de naam verklaart. Met alle moderne techniek is het mogelijk om het snijpatroon en de verhoging zo te kiezen, dat de raatligger exact voldoet aan alle technische specificaties zoals buigsterkte en doorbuiging.

Afwerking
van raatliggers

Bij Ten Ham Constructie kunnen we Raatliggers op verschillende manieren afwerken. Welke manier wordt gekozen, is afhankelijk van de constructie en de toepassing. De meest eenvoudige vorm is onafgewerkt, waarbij de verschuiving van de onderzijde en bovenzijde te zien blijft. Bij de afgewerkte versie worden de uiteinden wel afgesneden en eventueel nog opgevuld met een eindplaat.

Nadat de Raatliggers precies op maat zijn gemaakt, kunnen ze verder worden behandeld door ze te stralen en daarna te spuiten in de gewenste coating. Bij Ten Ham Constructies maken we Raatliggers tot 30 meter. Een grote lengte wordt omwille van kwaliteit afgeraden.

Geïntereseerd? Wij bellen of mailen u terug!

Met het verzenden van dit formulier gaat u akkoord met ons privacy statement